La Respo DEEE avem convingerea că oamenii au capacitatea şi responsabilitatea de a-şi gestiona corect deşeurile, atâta timp cât sunt informaţi corect în această direcţie. Unul dintre angajamentele noastre este cel de a populariza noţiunile de gestionare corectă a deşeurilor şi pentru aceasta este nevoie să creăm o platformă în care schimbul de cunoştinţe şi educaţia despre economia circulară să poată avea loc mai uşor.
Asociaţia Respo DEEE a lansat în acest an proiectul educaţional “Povestim cu şi pentru copii” prin publicarea cărţii “Lumea Nouă” adresată copiilor cu vârste între 6 şi 10 ani.
“Am creat conceptul de carte educativă exact cu acest scop: de a facilita accesul minţilor tinere la informaţii reale şi acţiuni corecte în privinţa gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. «Lumea Nouă» este primul volum dintr-o serie de cărţi educative pentru copii în care vom detalia importanţa gestionării corecte a DEEE”, a declarat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Pentru a crea o poveste adaptată categoriei de vârstă, Respo DEEE a colaborat cu Ioana Chicet Macoveiciuc – Prinţesa Urbană: mamă, blogger şi autor de cărţi de copii. Ioanei Chicet Macoveiciuc i s-a alăturat ilustratorul Alexander Glonin, care s-a ocupat de creaţia grafică, iar Respo DEEE a oferit suportul tehnic şi financiar.
Astfel, la solicitarea noastră, Ioana a creat povestea lui Neo: un copil care trăieşte cu părinţii săi în Aria 48, în anul 2086, când pe Pământ nu mai există animale, râuri, păduri sau parcuri. Neo învaţă de la bunicul lui ce s-a întâmplat cu Pământul şi ce soluţii să aplice pentru a crea din nou un mediu curat şi verde.
Dacă vreodată au existat dubii cu privire la interesul populaţiei pentru soluţii de sustenabilitate şi protejare a mediului înconjurător, răspunsurile primite în urma lansării cărţii le-au spulberat pe toate. În doar două săptămâni de la lansare, “Lumea Nouă” fusese descărcată în format electronic de peste 2.000 de cititori, în timp ce mai bine de 700 de doritori au solicitat cartea tipărită. Acest impact pozitiv ne bucură şi ne încurajează să continuăm demersurile de conştientizare socială şi educare pe care le-am început.
Asociaţia Respo DEEE a primit cereri din oraşe mari – de la Iaşi, Cluj, până la Constanţa şi Drobeta Turnu Severin -, dar şi din localităţi mai mici; practic “Lumea Nouă” a ajuns în case, şcoli şi grădiniţe de pe tot teritoriul României.
Impresionaţi de numărul mare de solicitări, am decis să însoţim fiecare comandă de carte în format fizic de o cutie de colectare de dimensiuni mici şi un mesaj în care am detaliat încă o dată importanţa reciclării şi protecţiei mediului împotriva substanţelor nocive din deşeurile de echipamente electrice şi electronice.
În continuare primim la sediul Asociaţiei Respo DEEE mesaje online şi telefonice de la părinţi, educatoare şi învăţătoare în care toţi îşi manifestă interesul pentru mai multe acţiuni legate de educaţia pentru protecţia mediului – fie alte cărţi educative, fie solicitări de mai multe cutii de colectare pentru comunităţile lor.
Anunţăm încă o dată disponibilitatea Asociaţiei Respo DEEE de a lucra cu grădiniţe, şcoli sau programe after-school care vor să primească această carte sau orice altă formă de sprijin pentru educarea copiilor cu privire la problemele DEEE şi protejarea mediului.
“Succesul generat de această campanie ne-a bucurat şi în egală măsură ne-a dat energie pentru un plan de lungă durată, care include publicarea a încă trei astfel de cărţi educative în anul 2021”, a mai declarat Cristian Pocol.
Asociaţia Respo DEEE îşi propune să se implice în organizarea de activităţi de educare şi conştientizare în mod constant, atât pentru copii, cât şi pentru publicul adult. Suntem deschişi la colaborări pentru acest tip de acţiuni şi campanii, iar cei interesaţi pot să ne contacteze la adresa de e-mail office@respo.ro.
Între timp, cei interesaţi să fie la curent cu noutăţile industriei DEEE sunt invitaţi la lectură pe blogul nostru (respo.ro/blog). Aici vor găsi în curând şi articole în care vom dezbate probleme şi situaţii din managementul DEEE şi răspunderea extinsă a producătorilor.● Asociaţia Respo DEEE