Comisia Europeană a aprobat recent schema de ajutor în valoare de 150 milioane euro prezentată de România pentru construirea şi/sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată bazate exclusiv pe surse regenerabile de energie.
România a notificat Comisiei intenţia sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 milioane lei (aproximativ 150 milioane euro) pentru construirea şi/sau modernizarea mai multor de instalaţii de producţie şi reţele de distribuţie a energiei termice (cu o contribuţie de maximum 20% din valoarea totală a investiţiilor în cazul celor din urmă). În propunerea aprobată se precizează că ajutorul va fi acordat sub forma unor granturi directe, finanţate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.
Sistemele de încălzire centralizată existente în ţara noastră generează căldură în principal cu ajutorul instalaţiilor de ardere pe bază de combustibili fosili – gaze naturale sau cărbune. Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în instalaţii de producţie a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, favorizând astfel tranziţia de la combustibilii fosili la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile geotermale, biogaz, biomasă ş.a.
Pe perioada aplicării schemei de ajutor (până în 2023) se preconizează că prin noile investiţii se va obţine o scădere globală a emisiilor cu până la 48.000 tone dioxid de carbon şi alte substanţe poluante.● ecologic