
Cazurile de incendiere a gunoaielor au devenit tot mai frecvente şi ne pun în pericol sănătatea nu doar prin poluarea aerului, apei şi solului, ci şi prin contaminarea legumelor, fructelor, ouălor, laptelui, cărnii şi altor alimente. Pentru a veni în ajutorul cetăţenilor, Greenpeace România şi Zero Waste România au elaborat un ghid în care explică foarte clar şi concis cum pot raporta autorităţilor astfel de cazuri: unde să se adreseze, care sunt procedurile şi ce responsabilităţi are fiecare instituţie în temeiul legii.
Arderea necontrolată a gunoaielor, chiar dacă este vorba de deşeuri vegetale, este o activitate ilegală şi e bine să fie semnalată autorităţilor. În cazul în care observă un astfel de caz, cetăţenii trebuie să se ferească de fumul degajat şi, dacă nu se pun în pericol, să fotografieze incidentul, apoi să sune la 112. Echipele de permanenţă ale Gărzii de Mediu pot fi sesizate prin acest număr de urgenţă, la fel şi echipele de pompieri care trebuie să stingă focul. Ca alternativă, cetăţenii pot suna la Poliţia Locală, care poate trimite un echipaj sau – în funcţie de evaluare – le poate recomanda să apeleze 112. Potrivit Legii nr. 211/ 2011, poliţia are obligaţia de a investiga.
În plus, oamenii pot raporta incidentul de poluare Gărzii de Mediu, care nu are atribuţii în stingerea incendiilor, dar se ocupă cu evaluarea cazurilor de poluare şi poate aplica sancţiuni celor responsabili. Dacă incidentul s-a petrecut pe raza unei localităţi, este bine să fie sesizată şi primăria, întrucât autorităţile publice locale au obligaţia de a combate poluarea.
Ghidul include un model de formular pentru sesizarea Gărzii de Mediu sau a primăriei şi indică obligaţiile autorităţilor, procedurile recomandate, termenele legale de răspuns etc.● Irina Tomşa