De-a lungul timpului, ECOTIC s-a concentrat atât pe conştientizarea publicului cu privire la modalităţile corecte de debarasare de deşeurile electrice, cât şi pe facilitarea accesului cetăţenilor la punctele de colectare.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Reciclării Deşeurilor Electronice, ECOTIC a lansat numărul unic 021.9641, dedicat persoanelor care vor să afle ce modalităţi de predare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) au la dispoziţie. Iniţiativa face parte din campania naţională de conştientizare în ceea ce priveşte colectarea separată a DEEE “Fii la tine-n ţară la fel ca afară!”, organizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Conform studiului ECOTIC din 2019, un român generează anual 8,3 kilograme DEEE din care doar 3 kilograme ajung în fluxul de reciclare; restul sunt aruncate împreună cu gunoiul menajer, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare în natură. În acest context, este important ca oamenii să beneficieze de surse de informare şi de puncte de colectare unde să poată preda acest tip de deşeuri.
Ce modalităţi de predare au la dispoziţie cetăţenii?
– Schimbul 1 la 1: la achiziţionarea un echipament nou cumpărătorul poate preda echipamentul similar vechi;
– La punctele/centrele de colectare: există numeroase puncte de colectare dedicate deşeurilor electrice şi electronice, mai ales în magazinele de profil. Harta cu punctele de colectare ECOTIC este disponibilă pe www.ecotic.ro/puncte-de-colectare;
– Preluarea de la domiciliu: ECOTIC poate asigura în anumite condiţii preluarea echipamentelor voluminoase.
Detalii pe fiiintara.ecotic.ro sau la 021.9641 (număr cu tarif normal în reţeaua Telekom).●
ECOTIC